Nyheter 08.03.2022 Paula Mikkola
-Vi får aldrig mer stänga gränserna som under pandemin. Vi måste ha det gränslöst i norr, så att folket här uppe kan röra sig fritt över gränserna. Det sade Matti Anttonen, statssekreterare vid det finska utrikesministeriet när han medverkade vid Kirkeneskonferensen.

Matti Anttonen betonade också att man måste hålla gränsen mot Ryssland öppen.

-Vi är grannar med Ryssland och samarbetet måste fortsätta, trots det som händer i Ukraina. Det gäller både att vi kan exportera/importera mellan våra länder och det dagliga praktiska samarbetet, sade Matti Anttonen.

Ett viktigt samarbetsområde är transporterna mellan Europa och Asien.

-I Murmansk satsar man mycket på att bygga infrastruktur för det, bland annat genom flera nya isbrytare, sade Matti Anttonen.

Elektrifierat flyg

Han framhöll också det finska fokuset på att få dom unga att stanna kvar i Barentsområdet och om elektrifieringen av transporterna.

-Inom tio år hoppas vi också kunna elektrifiera flyget, sade han.

Han förordar också en satsning på vindkraft i norr.

-Den ska vara lokalt förankrad och ge mervärde de lokala samhällena. Det ska inte behövas några skattepengar för att finansiera det, sade Matti Anttonen.

Samarbete viktigt

Teimuraz O. Ramishvili, rysk ambassadör i Norge, framhöll vikten av samarbete i Arktis.

-Tro inte alltid på vad era regeringar säger. Denna typ av konferenser är viktiga för att utveckla samarbetet här uppe. Vi är tacksamma mot den förre norske utrikesministern Thorvald Stoltenberg som tog initiativet till att få igång Barentssamarbetet i början av 1990-talet, sade Teimuraz O. Ramishvili.

Han framhöll vikten av regionalt samarbete.

-Regionalt samarbete är viktigt, inte bara globalt. Vi får lita på oss själva och dela med oss av erfarenheter över gränserna. Vi måste motverka dom negativa signaler som nu finns ute om minskat samarbete mellan Ryssland andra länder. Jag hoppas på fred i Ukraina och att samarbetet i norr inte ska skadas, säger Teimuraz O. Ramishvili.

Vänskap i norr

Olga Kuznetsova, vice guvernör i Murmansk, framhöll vikten av vänskap mellan områdena i norr.

-Vi är vänner och vi har jobbat mycket ihop historiskt. Murmansk har många samarbeten på gång med dom övriga länderna i Arktis. Det handlar bland annat om att utveckla transporterna och turismen. Vi har många gränslösa projekt mellan Ryssland och Norge, sade hon.

Hon inbjöd alla deltagare på konferensen i Kirkenes till ett kommande Arctic Forum i Murmansk.

-Det handlar om att skapa jobb inom vårt område bland annat genom entreprenörsskap och att utveckla företaget. Det är viktigt med en dialog mellan våra länder, sade Olga Kuznetsova.

Infrastruktur

Ronald Werners vid Troms-Finnmarks fylkeskommun, tog upp vikten av bra infrastruktur i nord-områdena.

-Regionala transporter måste vara i fokus i vårt område. Förutom den olja och gas vi har så måste vi satsa på vätgasproduktion för bilar i Östra Finnmark, sade han.

Ronald Werners framhöll också, liksom andra på konferensen, vikten av att satsa på dom unga.

-Vi behöver samarbeta om sport, kultur och annat som kan få dom unga att stanna kvar i Nord och minska på utflyttningen, sade han.

Kent Lidman