Nyheter | 03.01.2025 | Kent Lidman |
Som vi berättat tidigare är det Sverige och Norrbotten som tar över ordförandeskapet i Nordkalottrådet från 1 januari 2025. Samtidigt ändras ordförandeperioderna från två till tre år. Norrbotten är ordförande fram till sista december 2027. Dessutom ändras ordförandeskapet till att rotera mellan de tre Nordkalottländerna, och inte som tidigare mellan de fem regioner/fylkena på Nordkalotten.
Flyttat kansli
Jag träffar Glenn Berggård och Nordkalottrådets nye generalsekreterare Lisa Lundgren i det nyöppnade kansliet på bottenvåningen i regionhuset i Luleå. Kansliet har nyligen flyttat dit efter att ha legat i Rovaniemi sedan 2003, med Paula Mikkola som Nordkalottrådets generalsekreterare.
Svenskt ointresse
Vi kommer genast in på frågan om hur stort intresset är hos de nordiska regeringarna med Nordkalottsamarbetet.
-Det var nyligen en dag i den finska riksdagen om samarbetet i norr. Dit kom stortingsledamöter även från Norge, men inte från den svenska riksdagen. Det tyder på ett visst ointresse i Sverige. Vi ska försöka anordna en liknande dag i den svenska riksdagen också om Nordkalotten, säger Glenn Berggård.
Nordprogram
Norge och Finland har särskilda Nord-program, men inte Sverige.
-Sverige har ett program för den gröna omställningen, som ju till stor del äger rum i norra delarna av landet. Men det finns inga pengar eller resurser kopplade till det programmet, säger Glenn Berggård.
Staten större ansvar.
Han tycker att staten bör ta en större del i utvecklingen på Nordkalotten.
-Det gäller utvecklingen av infrastrukturen, transporter av gods och människor. Ett annat exempel är bostadsbyggandet som inte kommuner, regioner och fylken klarar själva. Här bör staten ta ett större ansvar. För att människorna ska trivas och bo här bör man också satsa mer på kultur, säger Glenn Berggård.
Brevvän i norr
För att ta det hela från början så är Glenn Berggård uppvuxen i Råne älvdal i Norrbotten.
-Mina första kontakter med Nordkalotten var via en brevvän jag hade som ung. Hon tillbringade en stor del av sin tid i Kirkenes, berättar han.
Samhällsbyggare
Glenn Berggård utbildade sig som samhällsbyggare vid dåvarande Tekniska högskolan i Luleå som numera är universitet. Han disputerade 2010 på en avhandling i trafikteknik.
-Den handlar om fotgängare och halkan, ett aktuellt ämne i norr, berättar Glenn Berggård.
Arktiska frågor
Glenn Berggård kom in i politiken 1979 i Vänsterpartiet.
-Först var det i kommunpolitiken, men1994 i landstingspolitiken och sedan 2015 är jag heltidsanställd politiker i regionen, säger han.
Glenn Berggård har arbetat inom Arctic frontier, det tidigare Kolarctic-programmet och Interregprogrammen.
-Arktiska frågor har alltid intresserat mig. Jag har även arbetat med bilaterala samarbeten mellan Norrbotten och våra grannländer på Nordkalotten, säger han.
Glenn Berggård sitter med i Östersjökommittén (BSC) och inom sammanslutningen perifera och maritima regioner (CPMR) bland annat som vice ordförande i den arktiska arbetsgruppen.
Norrbottens prioriteringar
Inför övertagandet av ordförandeskapet har Norrbotten presenterat ett program för vad man vill prioritera under de kommande tre åren.
Vi presenterade det programmet i en tidigare artikel. Den kan ni läsa här.
Norrbotten ordförande i Nordkalottrådet – presenterar nya prioriteringar | Pohjoiskalotin neuvosto
Arbeta med unga
Norrbotten arbetar även vidare med det som prioriterades av Nordlands fylkeskommun under ordförandeskapet 2023–2024.
-En viktig fråga vi arbetat vidare med är att göra ungdomarna mer aktiva i samhället. Ungdomarna är vår framtid. Vi ska inte bara arbeta för unga, utan med unga, säger Glenn Berggård.
Beredskapssamarbete
Han tycker även att det är viktigt att samarbeta på Nordkalotten om beredskapen.
-Det gäller inte bara den militära utan till stor del det civila beredskapssamarbetet som blivit allt viktigare i den tid vi lever i nu. Det handlar om samarbete människa till människa, säger Glenn Berggård.
Kent Lidman