2020, Nyheter | 03.02.2020 | Paula Mikkola |
WWF arbetar för att stoppa miljöförstöringen och verka för en framtid där människorna lever i harmoni med naturen.
-Det handlar bland annat om att stoppa klimatförändringen och minska vår konsumtion och produktion, sade Liisa Rohweder.
Arktiskt program
WWF har ett arktiskt program som tar upp och samordnar viktiga frågor i dom nio nationer som finns runt Arktis.
-Vi arbetar med ekosystem, industri och utveckling, klimatförändring och lokalsamhällen, sade Liisa Rohweder.
Snabb uppvärmning
Varför ska man då bry sig om Arktis?
-Som sagt så ändras Arktis snabbt. Uppvärmningen i Arktis går dubbelt så snabbt som i resten av världen. Det finns ett rikt djurliv i Arktis. Det bor fyra miljoner människor där, varav tio procent av hela jordens ursprungsbefolkningar, sade Liisa Rohweder.
Djurlivet påverkas
Naturen och djurlivet i Arktis påverkas mycket av klimatförändringen.
-Koldioxiden är farlig för människorna och befolkningen minskar. Isbjörnarna visar tydliga tecken på stress, narvalarna har förlorat den is som skyddar dom från späckhuggare, sade Liisa Rohweder.
10 000 volontärer i Finland
WWF har 10 000 volontärer i Finland som jobbar med bland annat dom Arktiska frågorna.
-Vi arbetar med och mot politiker och myndigheter, näringsliv, lokalsamhällen och vetenskapen. Vi har som sagt var många volontärer ute på fältet, sade Liisa Rohweder.
Stödjer forskning
WWF stödjer forskningen om klimatförändringen och om dom arktiska vilda djuren och tar fram exempel på hur klimatförändringen slår.
-Vi arbetar med lokalsamhällen för att minska dom direkta effekterna av klimatförändringen .Vi jobbar också för en ren, hållbar, säker och förnybar energi, sade Liisa Rohweder.
WWF arbetar mot beslutande myndigheter på olika nivåer. Bland annat för att påverka partierna att arbeta för att temperaturen på jorden inte ska öka mer än en och en halv grad.
-Vi arbetar för en blå ekonomi i Arktis, för nya regler då det gäller att motverka miljöhot av fartyg som transporterar miljöfarligt avfall eller olja. Vi vill inte att det ska öppnas nya olje-, eller gasfält i Arktis, sade Liisa Rohweder.
Mod att byta livsstil
Arctic Spirit fick även en videohälsning från Ségolène Royal, president för Parisavtalet (COP21) och f d presidentkandidat i Frankrike. Hon medverkade vid fjolårets Arctic Spirit.
-Vi måste ha modet att ändra livsstil. Alla dessa unga människor med Greta Thunberg, som mobiliserar för vår planet spelar en viktig roll. Vi måste också lyssna på ursprungsbefolkningarna i Arktis, sade Ségolène Royal.